Drukarka fiskalna a paragonowa

Jeżeli prowadzisz restaurację, bar, kawiarnię albo fast-food z zapiekankami ten materiał jest dla Ciebie. Od 2015 roku każda kobieta podróżująca w Polsce punkt gastronomiczny, również tzw. "małej gastronomii" ma cel rejestrowania sprzedaży poprzez kasę fiskalną niezależnie od wysokości swoich obrotów.

W praktyce w klubach gastronomicznych możemy wystąpić dwa zasadnicze rodzaje urządzeń: kasę fiskalną, czyli urządzenie działające samodzielnie oraz drukarkę fiskalną, jaką należy podłączyć do komputera z aplikacją sprzedażową, bo nie jest ona nawet własnej klawiatury. To drugie rozwiązanie adresowane istnieje w szerokich restauracjach czy sieciach szybkiej obsługi. Małe lokale zazwyczaj nie są programów komputerowych do obsługi klientów przy poszczególnych stolikach. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna posiadać mało ważnych cech, odróżniających ją z zwykłej kasy fiskalnej i ułatwiających pracę kelnerom lub gospodarzom, takich jak: podwyższona siłę na pokrycie i zabrudzenie, wytrzymały akumulator, szybką wymianę papieru, intuicyjną i rzetelną obsługę czy szybki wydruk paragonu, dla kupującego który z niecierpliwością czeka przy stoliku na bliskie zdanie. Dodatkowym plusem jest możliwość zapisu elektronicznej kopii paragonu, idąca na zapisywanie wydruków np. na umowie pamięci, co powiększa ich przechowywanie przez wymagane przepisami 5 lat. Kasa fiskalna dla gastronomii powinna zawierać odpowiednie wymiary, idące na jej naturalne stosowanie na ladzie czy przy stołach oraz przenoszenie po wszystkim lokalu, a także światły i swój design. Oprogramowanie gastronomiczne pozwala na prawdziwe monitorowanie sprzedaży i szczegółowe rozliczanie kelnerów. Zakup kasy fiskalnej ma dla wielu rozpoczynających działalność drink z grubszych wydatków, zatem warto wspomnieć, że przy spełnieniu kilku warunków można dostać na ostatni obowiązek ulgę, mającą nawet 90% ceny kasy. Warto jeszcze odpowiednio wcześniej rozejrzeć się za kasą dla gastronomii, by posiadać nadzieję jej sprawdzenia oraz przeszkolenia gości z myśli jej przeżywania i jedności z programami do obsługi punktów restauracyjnych.