Maszynka do mielenia miesa wilk uzywana

W niektórych zakładach gastronomicznych zachodzi potrzeba rozdrabniania mięsa mrożonego. To należy wyposażyć się w konieczne do ostatniego punktu urządzenie, zwane wilkami. Takie wilki to raczej dużych rozmiarów maszyna elektryczna, która zajmuje spory wlot do wrzucania mięsa w ról zamrożonej, a w jest danie dostarczające do jego szatkowania na krótsze części.

Praca tę wykonuje się dzięki dobremu wpływowi na zamrożone mięso. Jak wiemy, mrożone materiały są co prawda twarde, jednak nie wymagają jako takiego krojenia ostrym nożem - rozpadają się na niewielkie części pod wpływem silnego uderzenia lub nacisku. Oczywiście tak dzieje się z ciałem w wilkach, jakiego zadanie oparte istnieje na bliskiej zasadzie co sprawianie maszynki do mielenia mięsa.

Wilki do ciała mrożonego skonstruowane zostały z elementów znacznie doskonałej klasie, jasnych i mocnych, mało wrażliwych na uszkodzenie mechaniczne. Zapewniają one do cięcia twardej materii, a czyli ich konstrukcja pragnie być zdrowsza, niż to, co mają one mielić. Wilki do gastronomii przeważnie zrobione są z żeliwa, jakie to tworzywo gwarantuje wytrzymałość urządzenia. Stanowią one zasilane elektrycznie, a koszt takiego dania to jakiś półtora tysiąca złotych w profesjonalnych sklepach z wyposażeniem gastronomicznym. W przypadku przedsiębiorstw garmażeryjnych jest wtedy zawsze wydatek konieczny, bowiem w takich warunkach bardzo często odwiedza potrzeba rozdrobnienia mięsa uprzednio zamrożonego, a następnie właśnie tak zmielonego poddawania obróbce termicznej. Dodatkowo, w pewnych przedsiębiorstwach, na dowód przetwarzających mięso, rozdrabnia się je w twarze zamrożonej, a potem pakuje do określonych folii, ponieważ rozmrażanie mięsa, żebym je zmielić, a potem znów zamrozić jest niekompatybilne ze standardami sanitarno-epidemiologicznymi. Do rozdrabniania nowego lub rozmrożonego mięsa zajmuje się kilka inne maszynki, przeznaczone właśnie do prowadzenia mięs miękkich, ich forma i postępowanie w klubu z ostatnim jeszcze są inne. Wilki do ciała mrożonego to zazwyczaj maszyny o względnie dużych gabarytach, stąd również nie znajdują użycia w swoich warunkach.