Maszynka do miesa 58754

Wilk do ciała to nic innego jak maszyna, dostarczająca do rozdrobnienia i prowadzenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które zdobywane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje użycie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego mięsa jest nader korzystniejsza niż w polu domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do mięsa muszą odpowiadać zapotrzebowaniom przetwórcy.

Wielki asortyment wilków na zbytu idzie na dobór odpowiedniego narzędzia na potrzeby placówki, dzięki ostatniemu faza na rozpoczęcie potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na minutę) zaś nie wymaga ogromnego nakładu wysiłku fizycznego. Wilki mają budowę prostą, elementy można łatwo zdemontować, co wysoce ułatwia obsługę, proces czyszczenia oraz utrzymanie czystości, wpływa na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie dania ze określeni nierdzewnej lub stopów aluminium, doskonała klasę wykonania stanowi o dużej moce maszyny. Jak całe dania łączone w sektorze spożywczym, wilki muszą spełniać warunki CE bezpieczeństwa i higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia plasuje się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do świata tnącego. Zespół tnący wtłacza ciało w oczka siatki, a wtedy ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest dodawane z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i poddawane dalszym procesom obróbki, w relacji od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W współzależności od gatunku mięsa podaje się siatki o różnej średnicy oczek oraz noży. Wilki można zaopatrzyć w pozostałe akcesoria, które pozwolą np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To łatwe urządzenie, przydatne w umiarkowanych cenach, łączone w placówkach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie jest na taką różnicę kiedy w szerokich zakładach przetwórczych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów a własnych ulepszaczy.