Pakowanie prozniowe maszyny

Próżniowe pakowanie żywności jest najszczęśliwszym sposobem na ubezpieczenie jej przed zepsuciem. Z obecnej technologii korzystają, zarówno, producenci, jak i gospodarstwa domowe. Można wyróżnić narzędzia do pakowania próżniowego, takie jak pakowarki próżniowe, które szczelnie zamykają wyniki w worku foliowym, czyli w pojemniku do ostatniego danym. Dania te powodują zgrzewy na krawędzi worka, jednocześnie usuwając powietrze z wnętrza opakowania.

Tak zapakowane artykuły żywnościowe, np. nabiał, mięso, wędliny, ryby, czy produkty garmażeryjne, mogą być kilkakrotnie dłużej przechowywane, zachowując przy tym szczególną wilgotność, konsystencję, zapach i dodatek, i tymczasem są zabezpieczone przed przedostaniem się do pomieszczenia opakowania powietrza, bakterii, czy pleśni. Ze powodu na strategia działania, można wyodrębnić dwa rodzaje pakowarek: komorową i bezkomorową (listwową). Pakowarka komorowa, to narzędzie, w którego wnętrzu plasuje się worek łącznie z wynikiem. Jej niewątpliwą zaletą jest organizowanie długości czasu odsysania powietrza, dzięki czemu bierze się powtarzalność procesu pakowania, oraz możliwość regulacji poziomu podciśnienia, co stanowi znaczące przy pakowaniu dobrych produktów. Zaletą jest wyjątkowo możliwość wykorzystania w toku produkcji, dużo tanich worków typu PA/PE, co znacząco zmniejsza koszty. Pakowarki komorowe, mogą być następujące funkcje, np. wypełniania opakowania gazem. Na zbycie jest wysoki wybór pakowarek komorowych, co umożliwia na jej odpowiedni dobór, uzależniony od wielkości pakowanych produktów, ich charakterów, i wielkości. Przeznaczone są, przede każdym, dla przetwórstwa spożywczego, gastronomii, oraz handlu. W pakowarkach bezkomorowych, worek z umieszczonym w produktem, otrzymuje się na zewnątrz, a do środka, na listwę zgrzewającą, wkłada się koniec worka i dociska pokrywą. Do takiego pakowania bierze się worków, lub folii tzw. moletowanych, które dzięki tłoczonej strukturze, umożliwiają odessanie powietrza. Pakowarki listwowe zezwalają na pakowanie produktów o odmiennych kształtach, np. bardzo długa kiełbasa. Cechą istnieje również znacznie niższy koszt zakupu niż pakowarek komorowych, natomiast wadą niższa sprawność i wyższe koszty eksploatacji, poprzez stosowanie droższych opakowań. Poświęcone są zwłaszcza dla młodej gastronomii i gospodarstw domowych.