Pozbycie sie powietrza przedluza zywotnosc produktu

sage symfonia start księgowość plusSage Symfonia | Systemy ERP | POLKAS

Jak powszechnie wiadomo, odsysanie powietrza z opakowania przedłuża żywotność zapakowanego produktu. Pomaga utrzymać świeżość jedzenia, gotować sous-vide (co zdaje się stawać coraz bardziej modne) czy zabezpieczyć pluszowe zabawki (wtedy nie osiada na nich kurz wiec są bezpieczniejsze dla zdrowia dzieci).

Można by sądzić, że ten rodzaj przechowywania rzeczy jest drogą inwestycją, jednak w dzisiejszych czasach wcale nie jest trudno o urządzenie do pakowania próżniowego w rozsądnej cenie. Rozmiary pakowarek próżniowych, jak i ich przeznaczenie różnią się od siebie. Od urządzeń nie większych od biurowej drukarki po takie wielkości biurka, na którym ta drukarka stoi. Niezależnie od wielkości, celem jest uzyskanie próżni. Odessania powietrza można zaś dokonać nawet w domowych warunkach przy użyciu zwykłego odkurzacza. Oczywiście metoda ta jest niezbyt wskazana do pakowania produktów spożywczych, lecz już kołdry czy kurtki złożone w szafie w workach bez powietrza zajmą mniej miejsca oraz są zabezpieczone przed molami, oraz roztoczami. Wiele firm oferuje w naprawdę  niskich cenach całe zestawy pojemników wyposażonych w zawór do odsysania oraz niewielki przyrząd do usuwania powietrza. Daje to nadzieję tym ludziom, którzy lubią o poranku filiżankę “małej czarnej”. Każda, choćby najbardziej szczelna tradycyjna puszka nie zatrzyma aromatu mielonej kawy na zawsze. Pozbycie się powietrza z wnętrza pojemnika pozwala do ostatniego ziarenka cieszyć się tak samo intensywnym aromatem co zaraz po otwarciu opakowania (które zazwyczaj także było zapakowane próżniowo). Analogicznie można postąpić z przyprawami, herbatą, domowej roboty, czy kosmetykami. Słowem – ze wszystkim co nie powinno zwietrzeć czy się psuć. Oczywiście jeśli kanapka z serem zapakowana próżniowo spędzi w lodówce dziesięć lat, prawdopodobnie nawet brak powietrza jej całkowicie nie uratuje.