Produkcja czekolady w europie

przewód uziemiający

Czekolada stanowi jednym spośród najbardziej oczywistych przysmaków. Znajduje różnorakie zastosowania w kuchni, udziela się ją w moc możliwościach. W prawie wszystkim sklepie można zakupić wyroby czekoladowe w przeróżnych postaciach. Znana jest jednocześnie czekolada mleczna jak i gorzka. Produkcja czekolady jest procesem dość skomplikowanym. Pierwszym odcinkiem jej otrzymywania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest zależne obróbce termicznej, podczas której pozbawia się je bakterii. Kolejnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest rozdrabniana, zaś w końcu tego procesu powstaje miazga kakaowa. Następnie elementy są odpowiednio dozowane, w relacje od tego jaki wyrób wybiera się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana dalej w ciągu automatycznym. Po pokonaniu tych procesów przedstawia ona twarz sypką, którą mieni się prószem. Jest on pasowany procesom konszowania. Do realizacji czekolady konieczne jest zachowanie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej wykorzystywane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do pierwszego etapu realizacji czekolady przyjmuje się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania dokonują się również na ciepło kiedy także na mokro. Proces konszowania na gorąco jest ważnym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji kończy się w urządzeniu zwanym temperówką. Obróbka za jego pomocą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i indywidualny połysk.