Produkty spozywcze gmo

Artykuły spożywcze pod wpływem działania różnych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu systemowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że żadna nasza rodzina wyrzuca do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w sytuacji, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest sprawą groteskową.

Poglądów na ostatnie, w jaki twórz zapobiegać marnotrawstwu życia jest znacznie, i jedynym spośród nich stanowi wielokrotne przedłużenie jego moce poprzez pakowanie próżniowe. Jest obecne proces, dzięki jakiemu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania produktów spożywczych - chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych i smaku. Opakowaniem dla tego modelu przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki przygotowane są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm - 230μm lub dopasowanie do wymogów klienta; podstawowa zasada doboru worków brzmi - im z pełniejszej folii, tymże znacznie doświadczyły), powinny być atesty spożywcze i spełniać wymogi PZH. Folia PA/PE cechuje się dużą siłą mechaniczną na uderzenia, dużą przejrzystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, wysoką jakością (zbudowana z wysokogatunkowej folii importowanej często ze Szwajcarii). Różna wytrzymałość oraz rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie wykorzystanie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, lecz także produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w lodówce i chłodniach przez wiele lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego wyniku (nie zmieniają smaku oraz stylu, nie nadają mu swoich kompetencje), niektóre dodają się od odmrażania życia w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki wyroby spożywcze to klasyczna metoda na ograniczenie marnotrawstwa. Tymże znacznie, że pakowanie próżniowe można podawać i w polach domowych.