Uziemienie na zero

Dużo osób zastanawia się, czy zakup krajalnicy się opłaca. Wszystko zależy z tego, czy faktycznie będzie ona używana. Jeśli krajalnica traktuje stanowić wyłącznie kolejnym sprzętem ozdabiającym kuchenny blat, z zakupem chodzi się wstrzymać. W sukcesu, gdy cenimy sobie wygodę, zaś w kuchni jesteśmy całkiem sporo czasu, przygotowując posiłki i desery, zdecydowanie stanowi ostatnie mocna opcja!

Krajalnica to właściwa alternatywa dla zwykłego noża. Dzięki niej pokroimy chleb na prostej grubości kromki w tylko kilka sekund. To jedyne tyczy wędlin i serów - łatwo i łatwo, i przede wszystkim estetycznie. Nie jednak no więc oczekuje, jeśli w walkę wchodzi jedynie deska do siekania i nóż.

Najważniejsze czynniki Najważniejsze elementy krajalnicy to obrotowe ostrze z łatwością regulacji grubości krojenia, podajnik i korpus. Ostrza potrafią być ładne lub ząbkowane. Te doskonałe idealnie nadają się do cięcia serów i wędlin, natomiast ząbkowane są uniwersalne. Najlepiej, gdy ostrza są zrobione ze zwykli hartowanej, ponieważ dzięki temu są trwalsze. Jeżeli idzie o korpus krajalnicy, możemy nabrać te dokonane ze zwykli nierdzewnej lub tytanu, czy też z tworzywa sztucznego - do użytku domowego wystarczy plastik. To jedno dotyczy podajnika. Jeśli jesteśmy cel używać urządzenia często, wybierzmy stalowy, zaś plastikowy podajnik sprawdzi się u kobiet, które będą kroić żywność rzadziej. Trzeba też zwrócić uwagę, czyli do krajalnicy dany jest dociskacz - bez niego stanowimy narażeni nie wyłącznie na kilka precyzyjne krojenie, a przede każdym na utratę palców.

Oprócz podstawowego wyposażenia producenci często dodają do zestawu inne popularne gadżety. Drinkom z nich istnieje tacka na pokrojone plastry - dzięki niej krojenie zatrzymuje się bardziej higieniczne, i przy okazji jesteśmy kilka sprzątania. Innym ciekawym smakiem jest ostrzarka do noża czy schowek na kabel.

Czy krajalnica jest droga? Taka dana do celu domowego kosztuje przeważnie 150-400 zł. Na rynku są również krajalnice do zabudowy, natomiast ich cena waha się między 500 a 1500 zł. Zaawansowane urządzenia, dedykowane głównie biznesom i domom gastronomicznym to już poważny wydatek, rzędu 2000-5000 zł. Lecz ich kup szybko się zwraca, gdy przeliczymy to sobie na zaoszczędzony czas pracy.